10-07-2019
Лятна академия „Науката в помощ на устойчивите градове“

Вече втора поредна година успяваме да направим чудесна Лятна академия, благодарение на подкрепата на „Софийска вода“ АД. Този път Академията беше награда за най-добрите ученически екипи участвали в Конкурса ЕКООБЩИНА, в категорията „Образование и околна среда – училища“.

Наградени бяха проектите на ученици от Професионална гимназия „Проф. д-р. Асен Златаров“, гр. Видин, Професионална гимназия по селско стопанство „Васил Левски“ гр. Първомай, Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“, гр. Пловдив и Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване, гр. Варна. Повече за конкурса и класирането можете да научите от посветената на темата предходна новина.

Благодарим ви участници за емоциите и гледните точки, които споделихме. Благодарим, че ни помогнахте да поддържаме вярата в смисъла от нашата работа. Благодарим и на вашите родители, директори и учители, че ни се доверихте и уважихте с присъствието си.

Програмата на Академията ни разходи из световната търговия с природни ресурси, използвайки любимите ни захар и какао, демонстрирайки нейните етичните, обществени и екологични императиви. Срещна ни с доминиращия модел на хранително-вкусовата промишленост, да именно промишленост, както и нейните, вдъхновени от природните принципи на работа, алтернативи. Още, откри пред учениците и почвеното царство, по любопитен и неочакван начин, обединявайки в едно биологията и историята. Заедно изследвахме ресурсния отпечатък на любимите ни храни и представихме практически решения, по силите на всеки един човек, за обогатяване на почвеното плодородие и намаляване генерирането на отпадъци от опаковки за еднократна употреба. Разбира се играхме и не малко игри, съзерцавахме природния свят и осъзнавахме себе си като неделима част от него. Лагерен огън? Разбира се, но само един път, защото въглеродният ни отпечатък е важен елемент от битието.

Вдъхновение за обучителното съдържание на Академията бе настоящият ни проект „Градска наука“, за който можете да научите повече от секцията ПРОЕКТИ на нашата страница.

Още един път – благодарим на „Софийска вода“ АД за доверието и финансовата подкрепа, с която вярвам успяхме да вдъхновим тези 12 младежи (и 2 техни учителки) за възможностите на утрешния ден.

Благодарим и на Дирекцията на ПП „Врачански Балкан“ за възможността да използваме базата Младежки Еколагер в с. Очиндол, която е едно прекрасно място за учене сред, от, за, с, и в природата.

До нови срещи!

Сподели: